
Logopedie voor kinderen
Wanneer je je zich zorgen maakt over de ontwikkeling van jouw kind, kun je een verwijzing vragen bij huisarts, kinderarts, tandarts, consultatiebureau arts of andere verwijzer. Logopedie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Bij logopedie voor kinderen wordt onderscheid gemaakt in verschillende behandelgebieden:
Spraak
Bij spraakproblemen worden klanken niet juist uitgesproken of worden spraakklanken weggelaten waardoor de spraak onvoldoende verstaanbaar wordt. Bij onze praktijk wordt achterhaald wat daar de oorzaak van kan zijn en wordt ingezet op de beste behandelmethode.
Taal
Een taalprobleem kan worden veroorzaakt door vele factoren. Wellicht als onderdeel van een algehele vertraging in de ontwikkeling, of door een TOS (TaalOntwikkelingsStoornis) maar bijvoorbeeld ook als gevolg van regelmatig terugkerende middenoorontstekingen waardoor kinderen tijdelijk minder horen. Taalproblemen kunnen heel wat andere problemen veroorzaken in de communicatie. Het is van belang hierbij de mogelijke oorzaak te achterhalen. Bij onze praktijk wordt door middel van gedegen onderzoek een diagnose gesteld die wordt gekoppeld aan de beste behandelmethode.
Preverbale logopedie
Preverbale logopedie richt zich op de behandeling van jonge kinderen (0-2 jaar) met problemen rondom het eten, drinken en/of beginnende communicatie.Preverbale logopedie kan helpen wanneer:
- een baby moeite heeft met drinken uit de fles
- een kindje moeite heeft met de overgang van fles- naar vaste voeding
- een kindje moeite heeft met drinken uit een beker of afhappen van een lepel
- een kindje moeite heeft met kauwen
- er sprake is van gevoeligheid in het mondgebied (kokhalzen, braken)
- er sprake is van onvoldoende speekselcontrole (overmatig kwijlen)
- afbouwen van sondevoeding nodig is
Tijdens de behandeling vormt de begeleiding en advisering van ouders een belangrijke rol zodat het eten en drinken vergemakkelijkt en plezieriger verloopt en is afgestemd op de mogelijkheden van het kind. Het uiteindelijke doel is dat het kind veilig en voldoende eet en drinkt. Indien nodig werkt de logopedist samen met andere hulpverleners die betrokken zijn bij het kind.
Auditieve problemen
Lees- en spellingproblemen
Stemproblemen
Afwijkende Mondgewoonten
Onder afwijkende mondgewoonten worden die gewoonten verstaan die negatieve gevolgen hebben voor het spreken, het slikken en de gebitsstand. Open mondgedrag, afwijkend slikken en duimzuigen zijn afwijkende mondgewoonten. Ook door mondademen ontstaan vaak verkeerde mondgewoonten. Verkoudheden of allergieën kunnen hiervan de oorzaak zijn. Bij afwijkende mondgewoonten is er vaak ook sprake van een slappe mondmotoriek. Bij onze praktijk wordt de oefentherapie OMFT (oromyofunctionele therapie) gegeven die gericht is op het herstel van de mond- en tongspieren.
Stotteren
Ook stotteren is een spraakprobleem. Hierbij is het van belang om te weten te komen of er sprake is van normale niet-vloeiendheden of dat er daadwerkelijk sprake is van (beginnend) stotteren. Tevens kan het belangrijk zijn ouders daarbij te begeleiden in hoe ze hier het best mee om kunnen gaan. Voor het maken van een goede stotteranalyse en het behandelen van gevestigd stotteren helpen wij met het verwijzen naar de juiste stottertherapeut.